Stoer Mester Einride Berg

Rikets stillstand 2008

(Manglende Statsråder), Stortingsrepresentant, Ordfører, Leder av Studentsamfunnet, UKE-sjef, Rektor, 
Mine Damer og herrer.

Vi ber om ro under beretningen om Rikets stillstand.

Verdensøkonomien skjelver. Aksjekursene er i fritt fall og banker går konkurs. Forrige gang verden var truet av økonomisk kaos, kom president Roosevelt opp med ”New Deal”. Denne gang står president Bush igjen med ”No Deal”.

Her hjemme sitter vi storøyde, og ser at våre fremtidige pensjoner renner bort som sand mellom fingrene. Og ingen kan forklare oss hvor pengene tar veien. Alt vi vet, er at vår fremtid og vår alderdom er ubønnhørlig knyttet til den bratte, grønne kurven som forsvinner ned i høyre hjørne på dataskjermen. Da er det godt å vite at Stortingspolitikerne har sikret sine romslige pensjoner. Det er i hvert fall noe.

Mens ordførerne i Terra-kommunene fortsatt leter etter den ansvarlige for at de selv ble så griske, fant de seg plutselig i selskap med mange andre lykkejegere. Fra status som lokale tullinger og amatører, kan de nå titulere seg som tullinger og amatører på internasjonalt nivå.

Den rød-grønne regjeringen sliter. To av regjeringspartiene vil styrke barskogvernet i Norge. Det går smått. Opposisjonen – her representert ved det tredje regjeringspartiet – mener at gammel skog er til for å hogges. For både å følge opp internasjonale miljø- og klimaavtaler, og opprettholde husfreden innad i regjeringen, reiste statsministeren og bistandsministeren – eller var det miljøvernministeren – til den andre siden av kloden for å kjøpe skog som de kunne verne. Jens Stoltenberg er Norges største skogeier. I Brasil.

Regjeringen har vist handlekraft: Aldri har man skiftet ut så mange statsråder før. Kanskje Stoltenberg neste gang burde skifte politikk, heller enn å skifte personer? Hvis det ikke nytter, så får flertallsregjeringen bare velge seg et mer takknemlig folk.

Arbeiderpartiet har startet diskusjonen om hvem som skal etterfølge Jens Stoltenberg. Det er som aksjene på Børsen. Helga Pedersen og Trond Giske faller, mens Jonas Gahr Støre stiger. Men alle vet jo at det likevel blir – Haakon Lie.

Stortinget har ikke bare sikret sine pensjoner – de har også fattet vedtak. Et av dem har betydning for Universitetet med det lange og kompliserte navnet: Veterinærhøgskolen skal flyttes fra Oslo til Ås. Det kom umiddelbart beisk og hard kritikk fra flyttemotstanderne. Igjen var det regjeringens egen opposisjon som ropte høyest. Det var som forventet: Når krybben er tom, så spiser man hestene!

Dette gir anledning til å oppklare påstandene om doping i OL i Beijing. Som kjent doper ikke nordmenn seg. Vi driver ikke med slikt. At Trine Hattestad spiste en dopet kylling i OL i Seoul, var ikke hennes skyld. Det var kyllingens. En dopet norsk hest i Beiling er ikke rytterens skyld, men hestens – hvis den kanskje var dopet. Men det var den selvfølgelig ikke. Hesten Camiro var smurt inn med chili. Chili er ikke dop. Det er krydder. Om saken ikke er biff, så er den i verste fall bare en prematur krydring av en fremtidig hestepølse.

Lokalpolitikk er ikke så mye enklere. Heller ikke i Ås – ”Kommunen der det fortsatt bygges stabbur”! Nå skal det sies at Plan- og bygningsloven er litt uklar når det gjelder bruksendring av stabbur – fra lagring av spekepølse til oppbevaring av studenter. I det gamle bondesamfunnet la ikke øvrigheta seg opp i hva folk gjorde på stabburet sitt. I moderne tid stilles det derimot krav om skriftlig søknad og svar-mail fra bygnings- og reguleringssjefen! Dette siste hadde ikke småbrukeren på Holstad fått med seg. Resultatet var at ledelsen i Ås kommune fikk sine 15 minutters berømmelse, og Norge fikk ny olje- og energiminister.

Nabofeiden mellom Ås og Ski hardner til. Nå har lokalpolitikken abdisert, mens arenaen er overtatt av børs og kapital. Olav Thon bygde først storsenter i Ski. Steen & Strøm bygde Vinterbrosenteret i Ås. Thon utvidet Ski storsenter til Ski kjempestorsenter med kino og bowling, mens Steen & Strøm planlegger innendørs ski-senter på Vinterbro. Thon har bygd hotell i Ski, mens Steen & Strøm vil bygge ski-hotell i Ås. Situasjonen er, at vi er i ferd med å få mer ski i Ås enn i Ski. Så selv om Ski fortsatt er en by i Thon-gruppen, er det Ås som kan bli den nye ski-byen!

Et sted som definitivt ikke får ski, er Tromsø. Det skyldes ikke mangel på snø, som ofte er minimumsfaktoren for vinter-OL. Tromsø har nok snø, men de regnet seg bort. Det finnes imidlertid lyspunkter: Flyttingen av Veterinærhøgskolen – som tidligere kostet 1/8 av Tromsø-OL – er nå nede i bare 1/12 etter de siste kostnadsberegningene. Hvis de fortsetter å regne i Tromsø, blir flyttingen av NVH nesten gratis! Send flere kalkulatorer!

Norge har nettopp fått en ny prinsesse. Hans Hovenhet konstaterer at heller ikke hun blir oppkalt etter gamle-tante Ragnhild. Tallelujah!!

I motsetning til Kongen, som bare vil bruke første fornavn på barnebarna, så vil Universitetet med det lange navnet…helst profilere sitt mellomnavn – miljø! De har laget mange fine planer. I god akademisk tradisjon tar de miljøproblemene på alvor: Tenke globalt, handle verbalt!

I tillegg til fjernvarmesentral, kildesorteringsanlegg, biogassanlegg, glade lakser, papirløse kontorer og toaletter, så skal UMB erobre verden med in-vitro-kjøtt produsert i bøtter og spann, uten nærvær av verken levende dyr eller en hellig, alminnelig inseminør. Dette må da være det nærmeste man kommer agrar jomfrufødsel og husdyr-teologi? Hallelujah!!

Dette leder oss fram til det store spørsmålet: Hva i himmelens navn skal man da med veterinærer? Eller Veterinærhøgskole? Er det mulig å få ”vekslet inn” Veterinærhøgskolen med Menighetsfakultetet? Der i huset kan de ikke bare hjelpe oss med husdyr-teologien, de har også betydelig kompetanse på en viss mann med Hestehoven.

…Før den første tiltalte fram.