Stoer Mester Einride Berg

Rikets stillstand 2009

Leder av Studentsamfunnet, Rektor, Mine Damer og herrer.

Verden er ikke bare rammet av svinepelsinfluensa, morderflått, finanskrise og klimakrise – vi har også fått en humorkrise etter åtte vidunderlige og uuttømmelige år med George W. Bush i Det Hvite Hus. Verden har blitt tryggere, men betydelig kjedeligere etter at Bush dro hjem til Texas. Trøsten er at han er i full gang med å skrive sine memoarer. Boka vil nok vekke oppsikt. Det er første gang en politisk biografi blir utgitt som peke-bok.

Bush rakk ikke å bombe flere land i ondskapens akse. Det er nok like bra. President Ahmadinejad ble i sommer utpekt som suveren vinner i et av verdens mest demokratisk gjennomførte valg. Mens vi sliter med en velgeroppslutning på noen og sytti prosent i vårt hjemlige Stortingsvalg, kunne en rekke iranske byer vise til en velgeroppslutning på over 110 prosent! Vi kan ha mye å lære av et anriket Iran.

I EU har man nå utvidet den indre frihet. Der det før var fire friheter, er det nå fem. Dette har konsekvenser for alle land i Schengen-samarbeidet, siden den siste friheten er: Fri flyt av kjeltringer.

Politimisstillitsmann Arne Johannessen har hatt vareopptelling av østeuropeiske banditter. Han har funnet ut at de er alt for mange, alt for farlige og alt for godt organisert. Til alt overmål opererer de i helger og på kvelder, utenom ordinær arbeidstid. Arne Johannessen foreslo som et strakstiltak at politiet får høyere lønn. Hans Hovenhet konstaterer at selv om vi ikke lenger har et fungerende ordenspoliti, så har vi et strålende lønnspoliti.

Den berømte 68-generasjonen nærmer seg pensjonsalderen. De stakkars 68-erne er slitne etter å ha demonstrert, protestert og aksjonert i årtier – for å få andre til å betale regningene sine. Nå heter det forresten ikke 68-generasjonen lenger. Nå kalles de bare for ”sliterne” – som krever å få gå av med full tidligpensjon senest fra fylte 62 år. Noe skal man jo ha igjen for 40 års egeninnsats.

Influensaen er over oss. Ikke fugleinfluensa denne gang, men svineinfluensa. Helsevesenet er på tå hev, og det er satt inn mange tiltak: Det fornemste hygienetiltak er albuekroken – fortrinnsvis ens egen. Regjeringen har nylig kjøpt inn 9,4 millioner albuekroker i tilfelle folket skal ha brukt opp sin egen. Neste gang vil man vurdere beinkroken.

Regjeringen har ført en heroisk kamp for å forsvare ytringsfriheten – i islamske land. Ytringsfrihet er noe prinsipielt og viktig, og Regjeringen vil være en garantist for det frie ord. I sin iver etter å sikre denne friheten foreslo Regjeringen en passus i straffeloven som forbyr folk å ytre seg negativt om statsreligioner – i Norge. 
Forslaget medførte en storm av protester – pussig nok. Sånn går det når man setter Liv Signe – i Førarsete.

Klimakrisen ble ikke den store saken i denne valgkampen heller. Ikke engang ungdommen bidro til å løfte vår tids viktigste sak opp foran hullete fylkesveier, bompenger og toppskatt. Mens de politiske partiene diskuterte boring eller ikke boring i Lofoten-Vesterålen, var ungdommens reaksjon: ”Booring!” (eng. uttale)

Mange har spurt seg om hva som egentlig skjedde i innspurten av Stortingsvalget forrige helg. En av forklaringene er at Lars Sponheims slankekur kom ut av kontroll. Når en gammel NLH-student og PB-mann som Sponheim går ut og sier at ”øl er gift for kroppen”, kan alt skje. Sannheten er at den rød-grønne regjeringen grublet seg gule og blå på hvilket siste våpen de skulle sette inn for å vinne valget. Løsningen ble å sende Kunnskapsministeren til Ås tre dager før valget, med lommene fulle av penger til de fusjonshemmede på Ås og Adamstua. Og resten er historie!

I Ås kan vi inntil videre hygge oss med vårt lokale Texas, ikke bare stoppe- og skjenkestedet ved Østfoldbanen, men også det politiske Texas i veikrysset mellom E6 og E18 på Vinterbro. Riksantikvaren har satt ned foten for Steen og Strøms luftslott i kunstsnø. Han liker ikke tanken på ungdommer med buksesig og skateboard som kjører slalåm mellom skålgroper og boplasser fra yngre steinalder. Her bør ordfører Alnes kjenne sin besøkelsestid. Teknisk etat i Ås kan bekrefte at Nøstvet-boerne aldri søkte om byggetillatelse etter plan- og bygningsloven. Det kan altså vise seg at det er boplassene som er ulovlig oppført, og må rives. Til kommunens forsvar må det sies at det ikke var så lett å ha full kontroll, siden marin grense den gangen gikk omtrent ved billettluka på Tusenfryd. Den tida var det virkelig Texas i Ås!

Den politiske krangel i Ås har sitt eget uttrykk. Det dreier seg sjelden om skoler, sykehjem og barnehager – for der er alle enige. I Ås dreier det seg om hus; om de står, om hvor de står, om de er stygge eller pene, om hvor gamle de bør være før de kan rives, og om de bør vernes før de rives. Bygdefornyelsen har så langt brakt oss – om ikke Det Hvite Hus – så i alle fall en seksetasjers, hvit Berlinmur av svenske, prefabrikerte leiligheter. La gå. Nå vurderes det om man skal verne eller rive Brannstasjonen – eller begge deler – og la Den Hvite Mur fortsette sydover, retning Vestby. Der står den saken.

Også på Universitetet med det lange og vanskelige navnet brygger det opp til lokaliseringsdebatt. Den dreier seg ikke om hvorvidt rektor Hove skal sitte på samme taburett frem til tohundreårs-jubileet – for det skal han nok – men hvor man skal gjøre av de øvrige veterinærene. De har selv kommet med noen tomteforslag som er helt på jordet. Hans Hovenhet vil hermed frembringe det eneste naturlige lokaliseringssted; nemlig Brannstasjonen. Der kan de sitte og pleie sin undulat-snue, hunde-hofter, puse-poter og syke mor – og bygge sin egen brannmur mot de 150 år gamle ”bønda” på UMB.

Gratulerer med jubileet!